CVETLIČARNA Valerija Grubelnik s.p.

Samostojna podjetnica Valerija Grubelnik, lastnica cvetličarne, pravi, da se uspeh lahko doseže le z voljo in trdim delom.

Analitični partner izbora samostojne podjetnice leta Bisnode d.o.o. in strokovna žirija izbora sta jo ob njenem uspešnem poslovanju in stalni rasti prepoznali kot eno izmed treh finalistk za častni naziv SAMOSTOJNE PODJETNICE LETA (več o izboru >>).


 

Ga. Valerija, kako se je začela vaša poslovna pot?

valerijaPo eni strani sem bila primorana. Saj veste, danes vsi pač ne plačujejo in tako sem delala pri delodajalcu, ki je imel to neurejeno. Zato sem si en dan zastavila cilj: če do takrat ne bodo plačila urejena, bom šla na svoje. In tako se je zgodilo, da sem leta 2010 odprla svojo cvetličarno.

Ne izhajam iz podjetniške družine, zato sem se morala vsega sproti priučiti sama. Začela sem povsem sama iz nič. Čisto sama.

Dosti se da priučiti, a moraš imeti to tudi v sebi. Sama sem to nekako vedela že v osnovni šoli. To mi je bilo dano.

 

V Sloveniji je kar veliko cvetličarn, v čem ste drugačni od ostalih, da ste na vrhu uspešnosti?

Kot prvo, to ti mora biti dano, mora biti v tebi. Sicer pa: volja in delo, delo, delo. Kar ustvariš, narediš s svojimi rokami. Jaz delam res veliko, tako da včasih spim tudi zgolj po dve uri. Življenje sem dala za podjetje, nimam družine, ampak striktno samo delo in partnerja, ki vse tolerira. Dati je treba stoodstotno energijo.

Dosti podjetnic opažam, da ne rastejo, ker imajo družino, kar zahteva svoj čas. Pa tudi sama volja in energija sta potrebni. Ja, po moje je kar nekaj takih dejavnikov, da nekateri ne uspejo … Če nisi 100-odstotno v poslu, ne gre. Imam tudi zelo uspešne prijateljice in vidim tudi pri njih, da brez vsaj 90-odstotnega razdajanja samega sebe ne gre.

 

Radi klišejsko sprašujemo o receptu za uspeh. Kaj je po vašem mnenju?

Volja in trdo, trdo delo. Zastaviti si je treba dolgoročen cilj, nič ni ustvarjeno čez noč, vložiti je treba ogromno in ustvarjeni dobiček ponovno vložiti. Bogat si lahko v notranjosti.

 

Imate kaj zaposlenih?

Prvo leto sem bila čisto sama, saj si nisem upala zaposlovati. Ko začneš, nimaš ničesar v ozadju, kar je kar velik stres. Na pomoč mi je ob čiščenju priskočila mama, upokojenka. Trenutno imam tri zaposlene in mamo kot upokojenko. Jaz pa delam, lahko rečem, kar tri izmene.

Sicer je kar problem glede delavcev. Potrebovala sem skoraj sedem let, da imam takšno ekipo, kot jo imam sedaj. Nekaj let učenja in vložka je nujno, da se nekdo nauči, da je do neke mere samostojen. Trenutno sicer imam dobro ekipo, ampak, saj pravim – 7 let sem rabila za to. Vsa zahtevna dela in vso organizacijo pa naredim sama.

Povezovanje je pomembno. Imam ljudi, s katerimi si pomagamo in sodelujemo. Uživam v svojem delu, mi je v interesu, me veseli …

 

Če bi stali na odru celotne Slovenije in imeli le minuto časa za govor – kaj bi ob vseh svojih življenjskih in poslovnih izkušnjah sporočili ljudem?

S trdim delom, željo in voljo lahko pride uspeh, vendar ni nič ustvarjeno čez noč.

 

Ga. Valerija, nekaj so analitični kazalniki, ki dokazujejo vašo uspešnost, drugo so dejstva, ki so vidna zunanjemu svetu, nas pa zanima, kaj vam osebno predstavlja največji uspeh?

To, da sem začela iz nič, brez reklam in s trdim delom, da sem toliko prepoznavna.

Vse se da, če je interes. Pri mojem delu je vse ustvarjeno z rokami, vsak prodani izdelek je ustvarjen. Naše delo je zelo delikatno, saj moraš zadovoljiti vsako stranko s svojo željo. Nikoli si ne smeš reči, da kaj ne gre.

Nerada se izpostavljam, res nimam rada tega, ampak sem vseeno ponosna, da sem uspela postati to, kar sem.

Mi delamo na kakovosti. Sledimo trendom in svojemu okusu, saj ustvarjaš to, kar ti je všeč. Vse, kar gre iz cvetličarne, gre tudi preko mojega pregleda. Stranke pa pridejo po priporočilih od ust do ust.