KAVA BAR TADIN ŠTEFANIJA KUZMIČ s.p.

Samostojna podjetnica Štefanija Kuzmič je že 21 let na podjetniški poti vzponov, izzivov, a stalne želje po napredku in razvoju.

Analitični partner izbora samostojne podjetnice leta Bisnode d.o.o. in strokovna žirija izbora sta jo ob njenem uspešnem poslovanju in stalni rasti prepoznali kot eno izmed treh finalistk za častni naziv SAMOSTOJNE PODJETNICE LETA (več o izboru >>).


 

 

Resized_20161231_220340

Gospa Štefanija v začetku pogovora skromno pripomni, da ji samohvala ne gre iz ust, da nam pa z veseljem pove, kako je začela svojo uspešno podjetniško kariero.

Končala sem gostinsko šolo in se zaposlila v takratnem gostinskem podjetju MERX Radlje.

Leta 1996 sem pričela svojo poslovno pot kot pogodbena stranka Loterije Slovenije in moram povedati, da poleg gostinstva še danes opravljam to dejavnost.

Leta 1997 smo kupili trgovski lokal, ga preuredili v prodajalno in gostinski lokal. Zaposlila sem prve sodelavce in pričeli smo z delom. Dela je bilo veliko, moram pa poudariti, da imam dobre sodelavce. Nekateri so z menoj že 20 let, česar sem še posebej vesela.

Potem se je začela pot strmo vzpenjati. Leta 1999 smo od Lesne Slovenj Gradec kupili počitniški dom v Sv. Filip i Jakovu. Po adaptaciji je bilo že leta 2000 v njem 14 lepih apartmajev. Vsako leto apartmaje tržimo sami, brez pomoči turističnih agencij. Tako so kapacitete praktično celotno sezono zasedene.

Leta 2003 smo kupili tudi mestno slaščičarno v Radljah ob Dravi, jo preuredili in do leta 2009 z njo sami obratovali. Tega leta smo pridobili večji kredit in preko družinskega podjetja Partner d.o.o., kjer sem tudi solastnica in direktor, kupili dve etaži nekdanje veleblagovnice NAMA. Spodnjo etažo smo preuredili v bowling in biljardnico, zgornjo pa v restavracijo z več kot 270 sedeži. Smo pogodbeni partner Šolskega centra Slovenj Gradec in vsakodnevno pripravljamo tople malice za njihove dijake. Prav tako pa prostor uporabljamo za zaključene družbe in poroke. Želela bi poudariti, da je restavracijska dvorana zelo lepa in imamo praktično celotno sezono vse vikende zasedene s poročnimi slavji.

Omeniti moram tudi, da je naša Občina Radlje ob Dravi prva v Sloveniji, ki ji je uspelo zgraditi biološki bazen. Zaupan nam je bil gostinski lokal znotraj naravnega vodnega parka, kjer smo v sodelovanju z občino takoj razširili ponudbo s postavitvijo glamping resorta – glamping hišk.

 

Govorite v množini. Ali vas je bilo več, ki ste se tega lotevali?

V gostinstvu sem začela sama. Mož je imel podjetje Partner d.o.o. in se je ukvarjal z računalniškimi programi. Danes tudi mož in otroci delajo z mano v gostinstvu, celotna družina je vpeta v to dejavnost. Zelo sem vesela, da je sin v srcu in duši gostinec in da gre tudi mlajša hči po moji poti.

V vseh lokalih danes zaposlujemo preko 40 ljudi.

 

Mislite, da vam je kot ženski v podjetništvu kaj težje ali lažje kot moškim?

Ne vem, menim da ni neke razlike med moškimi in ženskami … Čisto odvisno je od osebe, kakšna je. Sploh v gostinstvu – odvisno, koliko si se pripravljen razdajati. Vsaka ženska lahko uspe, če želi.

 

stefanija kuzmicČe bi stali na odru celotne Slovenije in imeli le minuto časa za govor – kaj bi ob vseh svojih življenjskih in poslovnih izkušnjah sporočili ljudem?

Delajte to, kar vas veseli. Da, delajte predvsem to, kar vas veseli, saj edino takrat, ko uživaš v svojem delu, lahko uspeš.

Jaz delam z veseljem, z dušo v gostinstvu, zato mi ni težko delati od jutra do noči.

 

Kje bi rekli, da ste drugačni, boljši od drugih?

Kaj pa vem … Nikoli se nisem spraševala, zakaj drugi ne. Vedno sem stremela k temu, kako bom jaz. Kako bomo nekaj naredili, da bi bilo boljše. Tudi ko je bilo slabo, nikoli nisem tarnala in stokala. Vedela sem, da je treba nekaj narediti drugače, da bo boljše. Ko nastane kakšen problem, se vedno usedemo in pogovorimo, kaj bomo storili, da bo drugače.

Zelo veliko vlagamo v obnavljanje lokalov. Nikoli ne spimo, vedno sanjamo, kaj bo jutri. Kaj bi naredili, da bi bilo še boljše.

 

In kaj je ta sila, ki vas stalno vleče v napredek?

Zadovoljna sem, ko vidim rezultate in predvsem, ko vidim, da so z našim delom zadovoljni gostje. To je glavni cilj, ki mu v poslu želim slediti.

 

Kako ste svojo kariero usklajevali z družino?

Bilo je težko. Na eni strani je moralo biti delo opravljeno, vseskozi pa sem se trudila biti dobra in odgovorna mati in žena. Tudi naši starši so nam bili v veliko pomoč.

 

Ga. Štefanija, nekaj so analitični kazalniki, ki dokazujejo vašo uspešnost, drugo so dejstva, ki so vidna zunanjemu svetu, nas pa zanima, kaj vam osebno predstavlja največji uspeh?

Vsako delo, ki na koncu prinese rezultate ali pa zadovoljstvo, ne samo meni, predvsem tudi gostom, je zame največji uspeh. V gostinstvu je pač tako, da moraš ves čas slediti cilju, da gost odide zadovoljen in da se rad vrača. Zaradi tega smo zmeraj stremeli, da bi bili lokali prijetnega videza in vzdušja in da bi bila ponudba čim bolj zanimiva.

Seveda pa so z večanjem obsega dela nastajale tudi večje obveznosti. Brez kreditov seveda ni šlo, a sem se vseskozi posebej trudila, da so bile pravočasno in v celoti poravnane vse obveznosti.

Za mano je dolga in uspešna poslovna pot, ki brez podpore mojega moža ne bi bila takšna, kot je bila. In ko vidim, kako vsemu temu sledijo otroci, je to zame največji uspeh.

 

Resized_20170219_154056