Janina Šifrer

janina sifrerKo bom velika …

 

Na fotografiji  levo sem stara 2 leti in pol ter delam svoje prve korake v svetu turizma. Kaj imam v kovčku, ne vem, v samokolnico sem namesto na avtobus ali na letalo vkrcala svoje VIP goste (s tema dvema medvedoma mi je stara mama dovolila igrati se samo ob posebnih priložnostih)  in smo šli … na žalost samo do ograje dvorišča. »Meje« so bile leta 1975 še zaprte. Zato sem se morala preusmeriti v »incoming« turizem in sem po dvorišču vozila svojo dve leti mlajšo sestrico ter ji v usta tlačila neoprano korenje in maline naravnost z vrta (čudno, da od mame nisem dobila provizije, ker sem Alenki »prodala«  vitamine?!).

 

Čez več kot 40 let imam sanjsko »službo« vsake ženske: lahko govorim in govorim in govorim … po cele dneve. Več kot povem, boljše je. Delo turističnega vodnika je idealno za vse, ki rade govorimo in se nam zdi, da smo po poklicu »mame« oziroma brez težav posvojimo vseh 50 gostov na avtobusu za dan, dva , tri … kolikor je potrebno, pa tudi če so starejši od nas. Ne razumem najboljše tistih odgovornih v turističnih agencijah, ki so mnenja, da so moški boljši vodniki (vsaj v Evropi ne – lahko da drugod po svetu). Goste je treba nahranit in poskrbet, da  zadosti pijejo, prisiliti v gibanje, včasih rešit tudi kakšne kočljive situacije s higieno; animirati, da se ne začnejo dolgočasit, naučit vozit z lokalnimi prevoznimi sredstvi, dati navodila glede telefoniranja, nasvete glede nakupovanja …  vse to sem počela tudi s svojo hčero kar precej let – zdaj pa ona mene pelje na kavo. Včasih je treba tudi preseči ameriško idejo »imeti se fajn« in goste tudi poučit o kakšni temi, vsebini, znamenitosti; kar ni nobena težava, za nekoga, ki je nekoč bil učitelj.

 

Nikoli pa ni bilo v načrtu biti podjetnica. Imeti svoje podjetje, biti direktorica. Tega nas niso učili v šoli; v to so nas »prisilile« okoliščine, omogočile pa naše želje, sposobnosti … in je fajn!  :-)

 

Biti mama doma, mama v podjetju, mama na avtobusu…  Doma skuham po želji in tudi v Butiku izletov in potovanj Desetnica najraje pripravim izlete oziroma potovanja po želji gostov. Posebej uživam, če lahko potovanje spremenim v zgodbo – premikanje od ene znamenitosti do druge, od enega hotela do drugega je dolgočasno, potovanja pa morajo biti zanimiva, saj nas bogatijo, sprostijo, dajo energijo za naprej!

 

Več lahko preberete na spletni strani www.desetnica.si, kjer najdete izvirne, pa tudi nenavadne predloge za izlete in potovanja, zgodbe, recepte, sezname za »shopping« … Se vidimo na izletu!

 

Janina Šifrerjanina sifrer

direktorica Turizma Desetnica

E-mail: janina@desetnica.si

Tel: 040/775-573

W: www.desetnica.si

FB: Turizem Desetnica

 

Janina Šifrer bo tudi ena izmed udeleženk dogodka 500 PODJETNIC v letu 2017.

Več o dogodku in možnosti vaše predstavitve na tej povezavi >>