BARBARA VIKI ŠUBIC IN ŠPELA KUHAR

Center arhitekture CAS_logo_A3_1

Leta 2009, zaradi zavedanja o pomenu izobraževanja otrok o prostoru in arhitekturi, smo se združile arhitektke v skupino Arhitektura in otroci in začele prostovoljno prirejati delavnice za otroke pod skupnim naslovom Igriva arhitektura. K sodelovanju smo povabile arhitekte, krajinske arhitekte in druge strokovnjake s področja urejanja prostora; pa tudi umetnike, oblikovalce ter fotografe, ki so zasnovali in izvedli vsak po eno delavnico za otroke. Ta izvirni način podajanja znanja je prerasel v gibanje in s tem stalnico delovanja našega programa. Na ta način se je sklenil krog prejemanja in podajanja znanja: arhitekti in drugi strokovnjaki otrokom.

Do danes je v okviru projekta Igriva arhitektura sodelovalo že več kot 250 strokovnjakov iz cele Slovenije. Z namenom širjenja kroga sodelujočih otrok smo, v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije, pripravile Priročnik za izobraževanje o grajenem okolju Igriva arhitektura, kjer so sistematično, vsebinsko in didaktično opisane izbrane delavnice o prostoru, arhitekturi in oblikovanju, ki jih pedagogi lahko izvajajo tudi sami.

IgrivaArhitektura_Logo01Priročnik je prejela vsaka osnovna šola v Sloveniji, kar nam daje upanje, da korak za korakom uresničujemo naše poslanstvo. V okviru projekta Igriva arhitektura prirejamo tudi predavanja o prostoru in arhitekturi za najstnike, arhitekturna vodstva po mestih in krajih po Sloveniji ter tehnične dneve za osnovne šole in vrtce. Leta 2013 smo za svoje delo prejele tudi najvišje strokovno priznanje Plečnikovo medaljo.

Leta 2013 smo z ustanovitvijo Centra arhitekture, Zavoda za razvoj prostorske kulture, nadaljevale z razvijanjem programov in inovativnih pristopov za izobraževanje strokovne in laične javnosti na področju arhitekture in prostora, saj verjamemo, da je pravica do kakovostnega prostora pravica vsakega človeka.

Prostor in arhitektura namreč dajeta okvir večini naših dejavnosti. Glasbi, likovni in drugim umetnostim se lahko izognemo, v prostoru in v stiku z arhitekturo pa smo skoraj vsak trenutek svojega življenja.

Od leta 2014 zato v Centru arhitekture v tem duhu pripravljamo različne projekte, med njimi odmevnejše Vurnikove dneve, ki iz raznih zornih kotov osvetljujejo življenje in delo arhitekta Ivana Vurnika ter s svojo sporočilnostjo dosežejo kar najširšo javnost. Leta 2014 smo, ob pripravi praznovanja 130-letnice rojstva Ivana Vurnika, v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO UL) pripravili kolekcijo Darilo slovenske arhitekture: Ivan Vurnik in Helena Kottler Vurnik. Darila obujajo izjemno umetniško zapuščino zakoncev, ki sta celo življenje posvetila ustvarjanju in se zavzemala za oblikovanje in širitev slovenskega narodnega sloga. Izdelale smo tudi Kažipot po arhitekturnem delu Ivana Vurnika , ki nas vodi po najboljših delih zakoncev Vurnik.

V letu 2015 smo v sodelovanju z galerijo Dessa pripravile razstavo o arhitektki Juti Krulc – ‘Življenje z vrtovi’, eni izmed prvih Vurnikovih diplomantk, arhitektk, ki je vse svoje življenje posvetila načrtovanju vrtov in parkov. V okviru razstave smo organizirale še obisk njenih vrtov v Žireh in pripravile tematsko delavnico za otroke. Ker pa je leto 2015 obeležilo tudi 150. obletnico rojstva arhitekta in urbanista Maksa Fabianija, smo se odločile prispevati k obeležbi jubileja s sodelovanjem pri organizaciji nekaterih dogodkov v okviru vseslovenskega projekta Fabianijevo leto 2015. V CA smo k sodelovanju povabili študente NTF, ki so pripravili celostno grafično podobo za projekt 150. obletnica rojstva Maksa Fabianija. V sodelovanju z Naravoslovno tehniško fakulteto (NTF UL) in Fakulteto za dizajn (FD UP) pa smo za izboljšanje prepoznavnosti arhitekta v slovenskem prostoru pripravile še kolekcijo Darilo slovenske arhitekture: Maks Fabiani.

Darilo slovenske arhitekture DSA_znak_vsitek_barvni

Ker sta prvi kolekciji daril tako dobro zaživeli, nadaljujemo s tem inovativnim pristopom izobraževanja in krepitve zavesti o pomenu slovenske arhitekturne dediščine. Blagovna znamka Darilo slovenske arhitekture se prodaja v Turistično informacijskih centrih širom po Sloveniji, v izbranih knjigarnah in trgovinah s spominki.

 

indexBarbara Viki Šubic in Špela Kuhar

Še več o naših projektih pa si lahko preberete in ogledate na:
W: www.centerarhitekture.org
W: igrivarhitektura.org

Pišete nam lahko na naslednje e-naslove:
E: barbaraviki.subic@centerarhitekture.org
E: spela.kuhar@centerarhitekture.org
E: info@centerarhitekture.org

In seveda smo veseli vsakega všečka na Facebooku 😉
FB: www.facebook.com/centerarhitekture
FB: www.facebook.com/IgrivArhitektura